Życie z wysokim cholesterolem
Podejrzewasz u siebie hipercholesterolemię, czyli zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi? Najpierw udaj się do lekarza, następnie zbadaj poziom cholesterolu, a następnie – jeśli niestety twoje podejrzenia się sprawdzą - wprowadź w życie kilka zmian, które wielu ludziom pozwalają długo cieszyć się zdrowiem.
Na początek zła wiadomość: objawy mogą oznaczać już powikłania, które są efektem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, a są charakterystyczne dla choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic szyjnych czy tętnic kończyn dolnych. Nie jest tak zawsze, ale wskazywać na nią mogą m.in. nadwaga lub otyłość, słaba kondycja, zmęczenie, bóle w tylnej części głowy, bóle podudzia. W takich wypadkach dobrze jest sprawdzić poziom cholesterolu.
Wartości cholesterolu. Kiedy nie ma powodu do obaw?
- Jeśli u zdrowej lub nie zdiagnozowanej osoby lipidogram wykaże wartość cholesterolu całkowitego do 190 mg/dl;
- Jeśli u zdrowej lub nie zdiagnozowanej osoby frakcja LDL nie przekroczy 115 mg/dl
- Jeśli u zdrowego lub nie zdiagnozowanego mężczyzny frakcja HDL jest wyższa niż 40 mg/dl;
- Jeśli u zdrowej lub nie zdiagnozowanej kobiety frakcja HDL jest wyższa niż 45 mg/dl;
W przeciwnym wypadku wynik trzeba skonsultować z lekarzem, który wprowadzi konkretne i adekwatne środki zaradcze. Generalnie jednak osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi czekają trzy zmiany.
Wprowadź zdrową dietę
Polska dieta nie jest dobra dla układu sercowo-naczyniowego. Królują w niej czerwone mięsa, przetwory, sosy, tłuszcze zwierzęce. Pełno w niej soli, a mało ryb, warzyw, roślin strączkowych. Dlatego pierwszym krokiem w hipercholesterolemii jest wprowadzenie zdrowej diety. To znaczy jakiej? Najlepiej, jeśli dieta ustalana jest indywidualnie przez specjalistę.
- Generalnie jednak badania dowodzą, że korzystną dietą jest dieta śródziemnomorska – mówi dr Agata Błońska z CM Medyceusz. – Okazuje się na przykład, że stosowanie diety śródziemnomorskiej już po 27 miesiącach jej stosowania zmniejsza aż o 70 procent ryzyko występowania kolejnego zawału serca.
Dobrze więc wprowadzić do swojego menu dwa razy w tygodniu tłuste ryby morskie, a na co dzień warzywa, owoce, rośliny strączkowe. Należy wyeliminować tzw. mięso czerwone, które może zastąpić drób czy mięso królika, a także ograniczyć sól do jednej łyżeczki dziennie oraz wyeliminować gotowe dania, mieszanki przypraw, a także ciężkostrawne, gotowe sosy czy dressingi.
Zacznij się ruszać
Aktywność fizyczna doskonale wpływa na profil lipidowy (wartości cholesterolu), układ sercowo – naczyniowy, poziom cukru we krwi czy ciśnienie tętnicze, a ponadto poprawia kondycję i obniża masę ciała. Może to być jazda na rowerze (również stacjonarnym), nordic walking (szybki marsz z kijkami), bieganie, pływanie, jazda na rolkach czy na nartach biegowych. Co więcej wystarczy nawet szybki, intensywny marsz. Ważne, aby być aktywnym codziennie (a przynajmniej regularnie) przez 30 – 45 minut.
Farmakologia
Jeśli nowa dieta i ruch nie dają rezultatu i wartości cholesterolu wciąż są zbyt wysokie, lekarz może wprowadzić leczenie farmakologiczne. Medycy mają do wyboru dość szeroki zakres medykamentów – wszystkie jednak są na receptę, zatem bez wizyty u lekarza się nie obejdzie. Zazwyczaj leczenie przynosi skutek w postaci zmniejszenia tzw. złego cholesterolu LDL m.in. poprzez hamowanie działania enzymu odpowiedzialnego za jego wytwarzanie w wątrobie.
Zmiany są konieczne
Nie ma wyjścia. Wysoki poziom cholesterolu oznacza konieczność zmiany trybu życia – zmianę diety, ograniczenie kalorii, wprowadzenie do menu produktów bogatych w mikroelementy, regularny ruchu oraz kontrolowanie organizmu (m.in. wartości ciśnienia tętniczego). Tylko w ten dajemy sobie szansę na dobre samopoczucie i zdrowie.