Superfoods ze straganu

Po zachwytach nad jagodami goi, acai, spiruliną czy hiszpańską szałwią, pora na polskie superfoods. Lekarze z CM „Medyceusz” podkreślają: w niczym nie ustępują tym rozsławionym, a są kilkanaście razy tańsze i o niebo świeższe. Można je kupić na jakimkolwiek osiedlowym targowisku.

Superfoods - czyli super jedzenie, zrobiło w ostatnich latach zawrotną karierę. Telewizje śniadaniowe, programy kulinarne, blogi i niezliczone artykuły w  internecie – wszystko to w ledwie dwa – trzy sezony wykreowało obłędną wręcz modę na superfoods. Każdy, komu zależało na  zdrowym trybie życia włączał je do diety – mimo wysokich cen. W tym samym czasie jednak polscy dietetycy podkreślali walory naszych, niedocenianych,  rodzimych produktów, które importowanym w niczym nie ustępują. Najbardziej radykalni  twierdzili wręcz: superfoods to tylko twór marketingowy, odwiedzajcie polskie stragany, tam znajdziecie wszystko, co jest potrzebne w zbilansowanej diecie.

Czym jest superfoods?

Trudno o jednoznaczną definicję. Jest to najczęściej nieprzetworzony produkt, pełen właściwości odżywczych dzięki zawartym w nim witaminom, minerałom, antyoksydantom, polifenolom czy enzymom. W wielkim skrócie: superfoods są  super zdrowe i dlatego tak pożądane oraz ważne dla organizmu. Po jakie polskie superfoods warto wybrać się o tej porze roku na łódzkie targowiska?

Brokuł na szczęście

Dietetycy z CM Medyceusz proponują, aby właśnie latem wzbogacić dietę o brokuły. Dlaczego? Fosfor, magnez, mangan, żelazo, cynk to tylko niektóre z minerałów,  jakie zawiera. Dosłownie kilka małych główek brokułu wystarczy, aby wypełnić w stu procentach zapotrzebowanie dzienne na witaminę C! Posiada silne działanie chroniące przed nowotworami dzięki antyoksydantom i fitoskładnikom. Brokuł można jeść na szczęście  - i to w sensie dosłownym. Zawiera bowiem trypofan, związek którego sami nie „produkujemy”, a który jest niezbędny do produkcji hormonu szczęścia czyli serotoniny.

Dumny jak polski burak

Potas, witaminy B1, B6, C, P, żelazo, flawonoidy, magnez, wapń, kwas foliowy, kobalt, mangan, betainy, przeciwutleniacze. Lista dobroczynnych składników pospolitych polskich buraków jest naprawdę długa – a ich cena niska, można je kupić za mniej niż 3 złote za kilogram.

- Burak jest warzywem lekkostrawnym i nie wywołuje alergii .Jest naturalnym suplementem zawierającym witaminy  i składniki odżywcze - mówi Anetta Skomiał, dietetyk z CM „Medyceusz”. - Należy jednak pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza , że zawarte w nich cukry mogą podnosić poziom glukozy we krwi co jest nie wskazane dla diabetyków oraz osób na dietach redukcyjnych.

 

Jarmuż wraca do gry

Ta superroślina miała przez lata bardzo zły PR – uznawano ją za poślednią, niskogatunkową, pospolitą. Przez lata był to produkt kojarzony ze skrajną biedą, ponieważ jeszcze 20 lat temu mnóstwo jarmużu rosło w Polsce na dziko, co rzeczywiście wykorzystywali ludzie ubodzy. I mieli rację. Teraz jarmuż została w pełni zrehabilitowana -  jest pełnoprawnym superfoods. To rodzaj kapusty, która zawiera więcej wapnia niż mleko i więcej witaminy C niż dziennie potrzebujemy. Ale to nie wszystko, bo znajdziemy tam witamy K i A, wspomagającą układ nerwowy tiaminę czy błonnik, który jest niezbędny dla dobrego trawienia. Co najważniejsze jednak, jarmuż zawiera sulforafan – bardzo silny przeciwutleniacz chroniący przed ciężkimi chorobami przewodu pokarmowego. Na koniec: ma jeszcze mniej kalorii od buraka i jest śmiesznie tani: 200 gram kosztują 4 złote.

Ależ nać

Pietruszka – jako składnik kuchni - znana jest od 2 tysięcy lat. Nasi przodkowie instynktownie czuli, że ma bogate właściwości. Pietruszka przede wszystkim wzmacnia odporność – zawiera bardzo dużo witaminy C, znacznie więcej aniżeli cytrusy. Ponadto pomaga w zwalczaniu nadciśnienia, a także w dolegliwościach trawiennych. Zawiera całą grupę minerałów potrzebnych nam do funkcjonowania: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo i fosfor. Może być obecna w jadłospisie przez okrągły rok, choć właśnie teraz jest najświeższa i najlepsza.

O aronio!

O właściwościach aronii pisze się u nas książki („Aronia – super owoc” prof. Iwony Wawer). Polska jest potęgą, aż 80 procent światowej produkcji pochodzi znad Wisły. I o dziwo, aronia nadal jest u nas niedoceniana. O dziwo, bowiem ma niezwykłe właściwości m.in. wpływa na obniżenie złego cholesterolu, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność, pomaga naszemu sercu, poprawia wzrok, koncentrację,  a nawet wykazuje właściwości antynowotworowe. Oprócz witamin i mikroelementów zawiera antocyjany, którymi nauka interesuje się nie od dziś, ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne.

Podaliśmy jedynie kilka przykładów polskich superfoods, które za naprawdę małe pieniądze można latem włączyć do diety z ogromnym pożytkiem dla zdrowia. A jest ich znacznie więcej: seler, siemię lniane, żurawina, dynia czy choćby czosnek. I wszystkie dostępne za rogiem.

Artykuły powiązane

23.05 2019

Kiedyś, jeśli ktoś miał grypę, obowiązkowo kładł się na kilka dni do łóżka. Ale w ciągu ostatnich 20-30 lat wielu z nas uznało, że nie może sobie pozwolić na chorowanie. Chodziliśmy z grypą do pracy i nie chcieliśmy słuchać, że w ten sposób sporo ryzykujemy. Na szczęście te czasy już mijają i łóżko – jako ważne, a może najważniejsze lekarstwo na grypę – wraca do łask. Dlaczego w przypadku grypy łóżko jest niezastąpione?

Więcej
21.05 2019

Szpital CM Medyceusz powiększył się o oddział otorynolaryngologiczny. Pacjenci trafią pod opiekę doskonałych lekarzy, którzy wiedzę i doświadczenie zdobywali w renomowanych Harvard Medical School w Bostonie czy Fisch International Microsurgery Foundation w Zurychu. Umieszczani są w świetnie wyposażonych, komfortowych salach.

Więcej
17.05 2019

Udar, zawał, miażdżyca, niewydolność serca i nerek, cukrzyca, trwałe uszkodzenie siatkówki oka - to wszystko efekty nadciśnienia tętniczego, które stało się prawdziwą plagą, przestało być chorobą osób starszych, bo cierpią na nie już dwudziestolatkowie - przestrzegają lekarze z CM Medyceusz. Szacuje się, że w Polsce nadciśnienie ma blisko 10 milionów ludzi. Prawie połowa je ignoruje.

Więcej

Współpracujemy

 

Narodowy Fundusz Zdrowia logo  

 

Proteo logo

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.